V zime je dôležitý príjem vitamínov a minerálnych látok, ktoré nám dodajú energiu a vitalitu. O tom, že supermarketová zelenina obsahuje týchto výživných zložiek len veľmi málo je známe už dávnejšie. Existuje však viacero spôsobov ako sa k nej dostať bez toho aby ste museli sadnúť do auta a ísť si ju nakúpiť. Jednou z nich je pestovanie na parapetnej doske. Sama to takto úspešne praktizujem už niekoľko rokov. Jedným z najdôležitejších krokov je plánovanie: čo chcete sadiť a koľko toho chcete zasadiť.
Výber vhodných druhov zeleniny
Na pestovanie za oknom sa hodia: cibuľka sečka (na vňať) alebo sadzačka, reďkovka podlhovastá aj okrúhla (dajú sa konzumovať aj listy), rukola, špenát, šalát dubáčik (červený aj zelený), endívia, zeler stopkatý, šalát poľný (valeriánka), japonská listová zelenina: komatsuna, mizuna, mibuna
Semienka si nezabudnite nakúpiť už na jar, keď je v obchodoch väčší výber. Neskôr už nemusíte natrafiť na svoje vybrané druhy.
Sadenie
Dôležitá vec pri sadení je vopred si naplánovať koľko okrúhlych alebo podlhovastých kvetináčov sa vám zmestí na okenné parapety.Z praktického hľadiska sú lepšie podlhovasté ale výber je na vás. Substrátov je na trhu už tiež veľa druhov, úplne postačí aj univerzálny, ktorý zmiešame s pieskom a záhradnou zeminou.
Semienka sejeme na konci augusta až v septembri do kvetináčov buď každý druh zvlášť alebo ich môžete aj zmiešať. Fantázii sa medze nekladú. Môžete ich vysiať aj hustejšie na plochu, pri konzumácii sú najlepšie dorastajúce mladé a šťavnaté lístky.
Zimná starostlivosť
Po zasadení nechajte kvetináče vonku na slnečnom a záveternom mieste až do prvých mrazov. Za pár mesiacov stihnú rastlinky podrásť a zosilnieť. Koncom novembra, začiatkom decembra ich môžete presunúť dovnútra na okno aby mali čo najviac denného svetla.
Zeleninu môžete hnojiť vhodným hnojivom každé 2-3 týždne pre lepší rast, nie je to však nevyhnutné. Ak sa rastlinky veľmi ťahajú za svetlom stačí kvetináče obdeň otáčať.
Ako proti škodcom
Zeminu spolu zo substrátom je vhodné pred použitím vysypať na starý plech, navlhčiť a „piecť“ v rúre pri 100% cca pol hodinu. Zničia sa tým zárodky aj dospelé jedince rôznych chrobákov a lariev, ktoré by mohli budúcu úrodu zničiť.
Ak na túto predprípravu zabudnete pripravte si pre istotu žlté lepiace doštičky na hmyz a zaveste blízko kvetináčov.